Harry legt de werking uit van het Hoger- en Lagerhuis in het Britse parlement.
Welkom bij WeZooz Academy
Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.
Deze special werd gemaakt in samenwerking met Harry De Paepe van Doorbraak. Harry De Paepe (°1981) is niet gewoon een ervaren leraar geschiedenis. Hij schrijft ook op regelmatige basis artikels over de Britse politiek voor Doorbraak.be en Knack.be. Hij was hierover al te horen op Radio 1 en te zien op VRT en VTM. In het najaar verschijnt zijn boek, dat hij samen met VRT-journalist Flip Feyten schrijft, over wat de Engelsen zo ... nou ja, 'Engels' maakt.
23 juni 2016 kozen de Britten in een referendum of ze wel of niet willen blijven in de Europese Unie. Met een kleine meerderheid van 52% verkozen de Britten om uit de Europese Unie te stappen. De brexit komt er dus. Dat referendum is er niet zomaar gekomen. Talloze keren hebben ze erover gedebatteerd in het Britse parlement om het referendum erdoor te krijgen. In deze video vertelt Harry over de werking en structuur van het Britse parlement. Te beginnen met het Hogerhuis en het Lagerhuis. Samen met WeZooz Academy kom je alles te weten over de brexit!
Het Britse parlement bestaat uit twee kamers. 'The House of Lords' oftewel het Hogerhuis en 'the House of Commons' of het Lagerhuis. Ook het federaal parlement van België beschikt over twee kamers. De Kamer van Volksvertegenwoordigers en de Senaat. Het Hogerhuis is te vergelijken met de Senaat en het Lagerhuis met de Kamer van Volksvertegenwoordigers.
Vroeger was het Hogerhuis enkel voor mensen van adel. Vandaag de dag zitten er nog een paar mensen van adel in het Hogerhuis. De meesten zittende zijn niet-verkozen mensen uit de gemeenschap. De leden van het Lagerhuis zijn mensen die wel zijn verkozen.
Waar zit het verschil nu met de macht van beide kamers? In het Lagerhuis worden wetten geschreven en gestemd. Het Hogerhuis leest deze wetten na en stuurt ze dan terug naar het Lagerhuis met eventuele verbeteringen.
Het Britse parlement zou niet Brits zijn als het geen oeroude tradities zou hebben. Een traditie die teruggaat tot de 17e eeuw is die van 'the State Opening of Parliament' of de opening van het parlementaire jaar. De Queen geeft dan traditiegetrouw een toespraak waarmee ze het nieuwe parlementaire jaar opent. Niet zozeer die toespraak is opmerkelijk, maar de ceremonie wel. Zo is het verboden voor de Queen om het Lagerhuis te betreden.
Deze traditie gaat terug tot de 17e eeuw. Toen was Charles I koning van Groot-Brittannië. Hij viel toen binnen in het Lagerhuis met soldaten en liet enkele parlementariërs oppakken. Sindsdien is het verboden voor een vorst om het Lagerhuis te betreden.
Een vertegenwoordiger van de Queen (Black Rod) gaat gaat in haar plaats naar het Lagerhuis, waar de deur van de kamer voor zijn neus wordt dichtgedaan. Hij moet dan aankloppen en kan dan vervolgens binnen treden in het Lagerhuis.
Benieuwd naar nog enkele tradities? In deze lesvideo vertelt Harry nog enkele tradities die van kracht zijn in het Britse parlement. In een andere lesvideo licht Harry meer toe over het referendum dat de brexit gerealiseerd heeft.
Klik hier voor het volledige overzicht van de brexit-special.