Harry vertelt meer over het toetreden van Groot-Brittannië tot de Europese Unie en een bijna eerdere brexit.
Welkom bij WeZooz Academy
Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.
Deze special werd gemaakt in samenwerking met Harry De Paepe van Doorbraak. Harry De Paepe (°1981) is niet gewoon een ervaren leraar geschiedenis. Hij schrijft ook op regelmatige basis artikels over de Britse politiek voor Doorbraak.be en Knack.be. Hij was hierover al te horen op Radio 1 en te zien op VRT en VTM. In het najaar verschijnt zijn boek, dat hij samen met VRT-journalist Flip Feyten schrijft, over wat de Engelsen zo ... nou ja, 'Engels' maakt.
De brexit is een feit. 52% van de Britse bevolking koos ervoor om uit de Europese Unie te stappen. Maar hoe verliep die toetreding? Niet vlot alleszins. In deze video geeft Harry tekst en uitleg over het chaotische toetreden van Groot-Brittannië tot de EEG, de toenmalige Europese Unie, in 1972. Een hobbelig toetreden dat 44 jaar later teniet gedaan wordt. De brexit kwam er toch. Was het chaotische toetreden tot de Europese Unie voor Groot-Brittannië allemaal voor niets geweest?
In één woord omschreven: chaotisch! Elf jaar na de eerste aanvraag, in 1961, tot toetreding kreeg Groot-Brittannië pas groen licht om lid te worden van de Europese Unie of toen nog de EEG. Twee eerdere aanvragen werden verworpen, één in 1961 en in 1967. Telkens is het de Franse president Charles de Gaulle die dwars zit. In 1972 is de Gaulle geen president meer en wordt de derde aanvraag van Groot-Brittannië voor toetreding tot de Europese Unie goedgekeurd. Had de Gaulle al door dat er een brexit zou komen?
Drie jaar na toetreding tot de toenmalige EEG, nu de Europese Unie, houden de Britten een referendum over jawel een brexit. De Britse bevolking krijgt de keuze of ze willen blijven of weggaan van de EEG. In tegenstelling tot het referendum van 2016 kiezen de Britten er nu massaal voor om te blijven. 67% kiest voor 'remain'. Een grote voorstander van het ja-kamp was toen toekomstig premier Margaret Thatcher. Van een nakende brexit was toen geen sprake.
Thatcher wordt dan in 1979 premier van Groot-Brittannië. Hoewel zij voorstander is van de EEG blijkt ze ook heel kritisch te zijn hierover. Zo vindt ze dat o.a. Groot-Brittannië veel te veel geld betaalt aan de EEG. Ze herhaalt meermaals 'We want our money back.” Waren dit de eerste signalen van een brexit? In een andere video vertelt Harry hier meer over.
Klik hier voor het volledige overzicht van de brexit-special.