Biologie

Aanwijzingen voor Evolutie!

Jeroen van het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel zoekt in deze video naar bewijzen om evolutie aan te tonen. (3de graad)



Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt één van onze gratis lesvideo’s.
Bekijk de volledige video door je GRATIS te registreren of aan te melden.

Gratis proberen Aanmelden

Oooops

U heeft geen flash plugin geinstalleerd, klik hier om deze te installeren

Get Adobe Flash player





Deze video werd gemaakt in samenwerking met het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. Voor meer info surf naar http://www.natuurwetenschappen.be/

 

Aanwijzingen voor evolutie.

 

Waarover gaat deze video over evolutie?

In deze video gaat Jeroen van het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel op zoek naar aanwijzingen voor evolutie. Met behulp van de gigantische collectie van het Museum voor Natuurwetenschappen toont Jeroen enkele voorbeelden waarin evolutie duidelijk zichtbaar is. Hij legt uit waarom en hoe dieren zich aanpasten aan veranderende omstandigheden. 

 

Welke aanwijzingen zijn er zoal om evolutie aan te tonen?

In deze video bespreekt Jeroen van het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel enkele aanwijzingen voor evolutie.

Evolutie is eigenlijk het langzaam veranderen van organismen (dieren, planten, ...) in andere organismen waardoor na een tijd de hele groep/populatie er helemaal anders uitziet (overgangsvormen). Jeroen bekijkt de T-Rex, het fossiel van de Archaeopteryx (de oervogel), de evolutiereeks van maiacetus over dorudon tot walvis en zelfs de mens. Bij deze laatste zijn het staartbeentje en flapperende oren bijvoorbeeld aanwijzingen voor evolutie.

In de eerste plaats kan je evolutie duidelijk merken aan fossielen, oude versteende resten van (uitgestorven) dieren. Op deze fossielen kan je door de jaren heen veranderingen merken. Een tweede manier om evolutie te herkennen, is door overgangsvormen te vinden. We kunnen vaststellen dat de dinosaurussen en de vogels duidelijk met elkaar verbonden zijn. Bij de Archaeopteryx merken we duidelijk het skelet van een dino, maar met de vleugels van een vogel. Deze 'oervogel' is dus een overgangsvorm tussen dinosaurussen en vogels. 

Daarnaast kunnen we ook kijken naar een evolutiereeks. Dit is een reeks van alle overgangsvormen na elkaar geplaatst om zo een duidelijke evolutie tussen de vormen waar te nemen. Een voorbeeld hierbij is de maiacetus, een duidelijk landdier, die langzaamaan verandert in de dorudon. Deze dorudon staat vervolgens weer erg dicht tot de walvis. Ook bij de mens kunnen we dit soort evolutiereeks opstellen. 

 

Voor wie is deze video bestemd? 

Deze lesvideo is bestemd alle leerlingen van eerste, tweede en derde graad in het ASO, BSO, TSO en KSO. Dit onderwerp valt onder de categorie evolutie bij het vak Biologie in de derde graad.

Over de leerkracht die je de aanwijzingen voor evolutie uitlegt.

Jeroen is een fulltime edutainer in het Museum voor Natuurwetenschappen. Hij verloor zijn hart jaren geleden aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en al zijn pracht en praal, en geeft sindsdien met heel veel plezier en expertise rondleidingen doorheen de immense collecties. Met andere woorden: Jeroen is AWESOME!

 

Over WeZooz Academy

WeZooz Academy is een online leerplatform met lesvideo’s, oefeningen en toetsen voor leerlingen van het secundair onderwijs. Met WeZooz Academy ben je perfect in staat om het beste uit jezelf te halen en dat op een leuke manier. LOL = Learning On-Line! Klik op gratis proberen om meer lesvideo’s te bekijken en onze oefeningen te proberen.

 

Zijn er nog video's over evolutie?

Wil je meer weten over de evolutie van de mens, bekijk dan ook zeker en vast deze video's.


populatie evolutie mens natuurwetenschappen biologie groep fossielen dieren planten organismen museum aanwijzingen veranderen fossiel evolutiereeks T-rex oervogel walvis dier dinosaurus dino


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!