Aardrijkskunde

De Ecologische Kringloop!

Niek vertelt je in deze video hoe je ecologische problemen in de wereld vaak kan verklaren aan de hand van de ecologische kringloop. (2de graad)



Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

De Ecologische Kringloop!



De ecologische kringloop!

 

Waarover gaat deze video ivm ecologie?

In deze video legt Niek uit hoe de ecologische kringloop in elkaar zit en wat voor effect die kan hebben.

 

Hoe zit de ecologische kringloop in elkaar?

Bij een ecologische kringloop is er geen inmenging van de mens. Ze bestaat uit drie basiselementen: biomassa (alle levend materiaal, planten en dieren dus), humus (de bovenste laag van de aarde waar tal van vruchtbare stoffen inzitten) en de bodem (de onderste aardlaag, waar bruikbaar materiaal voor planten inzit). Bij de kringloop sterft de biomassa af en komt die in de humuslaag terecht. Dit noemen we humificatie. Die humus wordt verder ontbonden en komt in de bodem terecht. Die bodem houdt dan weer stoffen vast die opnieuw worden opgenomen door de biomassa en zo is de kringloop rond. Er zijn natuurlijk nog enkele randfenomenen zoal neerslag, een run-off (de bovenste laag humus spoelt weg) en uitloging (de neerslag komt in de bodem en spoelt de mineralen weg). 

Ook verchilt de ecologische kringloop van plaats tot plaats. In het tropisch regenwoud bv. is die anders dan bij ons. Daar is er veel meer biomassa en veel meer neerslag, waardoor er weinig humus en weinig bodem is. De ingrepen van de mens (ontbossing, behuizing, landbouw, ...) zorgen dan weer voor een verdwijning van de biomassa. Het ecologisch probleem hier is groot.

 

Zijn er nog video's over aardrijkskunde?

Wil je meer video's aardrijkskunde bekijken, check dan zeker en vast ook deze video.


ontbinden temperatuur stoffen bodem ontbossing humus aardrijkskunde ecologische kringloop biomassa humificatie randfenomenen neerslag run-off uitloging regenwoud


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!