Bart geeft in deze lesvideo de definities van allerlei zaken die te maken hebben met de cirkel. (1ste graad)
Welkom bij WeZooz Academy
Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.
Zeg nooit zomaar cirkel tegen een een cirkel. Er zijn nl. verschillende wiskundige begrippen terug te vinden in die ronde figuur. Maak kennis met de cirkel, de straal, een koorde, de diameter, de middellijn en middelpuntshoek. Aan de hand van een windmolen begrijp je onmiddellijk wat al die termen precies zijn en wat hun verband is met een cirkel. Deze leerstof behoort tot vlakke meetkunde van meetkunde.
In deze lesvideo verdiept Bart zich in de cirkel. Niet enkel in de cirkel, maar ook andere wiskundige begrippen die van toepassing zijn op een cirkel komen aan bod. Bart duidt begrippen zoals diameter en middellijn aan, maar ook de koorde, straal en middelpuntshoek.
We kunnen wel praten over termen als cirkel, diamter en middellijn maar wat betekenen ze nu precies. Hieronder vind je een korte omschrijving terug. Voor de volledige uitleg bekijk je de lesvideo.
Een cirkel is het geheel van puntjes die allemaal even ver liggen van het middelpunt.
De afstand van zo’n punt op de cirkel tot aan het middelpunt, noemen we de straal, ook dat lijnstukje noemen we straal.
Een lijnstuk dat 2 punten op de cirkel verbindt, noemen we een koorde.
Een koorde die ook door het middelpunt loopt, noemen we de diameter als we het over de afstand hebben van de koorde. Het lijnstuk zelf noemen we gewoon koorde.
Een rechte die door het middelpunt loopt en oneindig ver doorloopt, noemen we een middellijn.
Een hoek met als hoekpunt het middelpunt = een middelpuntshoek.
Nog niet helemaal zeker of je alle begrippen als diameter en middellijn onder de knie hebt? Test jezelf dan in dit lestraject. Naast de lesvideo vind je hier ook een oefening terug. Zeker de moeite! Wil je meer weten over vlakke meetkunde, bekijk dan zeker en vast ook deze lesvideo. Bij WeZooz Academy zit je goed voor online bijles.