Bart legt de begrippen uit van hoeken gevormd door twee evenwijdige rechten en een snijlijn. (1ste graad)
Welkom bij WeZooz Academy
Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.
Begrippen van hoeken gevormd door twee evenwijdige rechten en een snijlijn.
We staan op de bouwwerf van Bart zijn toekomstige loft. Heel de ruimte is opgemeten behalve zeven hoeken. De architect is namelijk toen ziek geworden. Hij heeft nu aan Bart gevraagd om dit voor hem te doen. Hij sprak van enkele begrippen zodat Bart de hoeken snel kon opmeten. Die begrippen hebben betrekking tot hoeken gevormd door twee evenwijdige rechten en een snijlijn. Voor je die hoeken gaat berekenen is het belangrijk om die begrippen goed te kennen. Deze leerstof is onderdeel van meetkunde van de eerste graad.
Hoe we de zeven hoeken in Bart zijn loft kunnen berekenen, ontdek je in de lesvideo "Hoeken gevormd door twee evenwijdige rechten en een snijlijn - eigenschappen.". In deze lesvideo maak je kennis met een heleboel aantal begrippen. Op het bouwplan zien we dat het appartement bestaat uit 6 ruimten, gescheiden door 2 evenwijdige scheidingsmuren (blauw) en een horizontale muur (grijs). Deze begrippen of wiskundetermen herkennen we als twee evenwijdige rechten en een snijlijn. Door deze drie rechten worden acht hoeken gevormd.
We overlopen kort de begrippen die aan bod komen in deze lesvideo. Zo weet je welke begrippen er zijn door hoeken gevormd door twee evenwijdige rechten en een snijlijn.
hoeken aan dezelfde kant van de snijlijn:
De hoeken in het oranje liggen aan dezelfde kant van de snijlijn, maar binnen de twee blauwe evenwijdige rechten. We noemen dit binnenhoeken aan dezelfde kant van de snijlijn. Hetzelfde geldt voor de paarse hoeken. Zij liggen aan dezelfde kant van de snijlijn, maar niet aan dezelfde kant als de oranje hoeken.
De rode hoeken liggen aan dezelfde kant van de snijlijn, maar buiten de twee blauwe evenwijdige rechten. Hier spreken we van buitenhoeken aan dezelfde kant van de snijlijn. Hier zijn de groene hoeken ook buitenhoeken aan dezelfde kant van de snijlijn. Opgelet! Ook hier liggen de rode hoeken aan dezelfde kant van de snijlijn, maar niet dezelfde kant als de groene.
verwisselende hoeken:
Bij verwisselende hoeken hebben we twee begrippen: de verwisselende binnen- en buitenhoeken.
In het schema hieronder liggen de oranje en de paarse hoeken binnen de twee evenwijdige blauwe rechten maar aan weerskanten van de snijlijn. Het zijn dus verwisselende binnenhoeken
De rode en de groene hoeken liggen buiten de twee evenwijdige blauwe rechten maar aan weerskanten van de snijlijn. Dit zijn verwisselende buitenhoeken.
overeenkomstige hoeken:
Tot slot zijn er nog de overeenkomstige hoeken.
Deze hoeken zijn hoeken die aan dezelfde kant van de snijlijn liggen en waarbij 1 hoek een binnenhoek is en de andere een buitenhoek. In dit geval zijn het dus alle overeenkomstige kleuren.
Nu heb je een overzicht van de begrippen van hoeken gevormd door twee evenwijdige rechten en een snijlijn. Let wel op! Deze hoeken bestaan ook als de twee evenwijdige rechten NIET evenwijdig zijn.
Bij het overzicht van "hoeken" vind je alle lestrajecten en lesvideo's terug over hoeken. In het lestraject "Hoeken gevormd door twee evenwijdige rechten en een snijlijn" kan je ook een oefening maken op deze leerstof. Zo ben je zeker dat ze goed begrepen is. Bij WeZooz Academy zit je goed voor online bijles.