Natuurwetenschappen

Ongeslachtelijke of vegetatieve voortplanting!

Koen van de Plantentuin heeft het in deze video niet over de geslachtelijke voortplanting bij bloemen, maar over de ongeslachtelijke. (1ste graad)



Welkom bij WeZooz Academy

Je bekijkt een gratis preview van deze lesvideo.
Meld je aan, probeer gratis om meer te zien of koop meteen toegang.

Gratis proberen Aanmelden Bekijk tarieven

Ongeslachtelijke of vegetatieve voortplanting!


Eindterm A: 6.31 | 6.33
Eindterm B: 6.17
Leerplandoel KOV A: NA46 Leerplandoel KOV B: NR32 Leerplandoel GO B: 1.6.8

Deze video werd gemaakt in samenwerking met de Plantentuin in Meise. 

 

Waarover gaat deze video i.v.m. bloemen?

In deze video verdiept Koen zich in de ongeslachtelijke of vegetatieve voortplanting bij bloemen.

 

Wat ongeslachtelijke of vegetatieve voortplanting?

Bij ongeslachtelijke of vegetatieve voortplanting wordt er geen stuifmeel van de ene naar de andere bloem overgemaakt. Er zijn verschillende vormen van ongeslachtelijke of vegetatieve voortplanting. Er zijn bijvoorbeeld bloemen zoals de boterbloem waarvan de wortels zelf uitlopers aanmaken waaruit dan op hun beurt terug bloemen groeien. Bij bolgewassen zoals de tulp ontstaat er in het midden een klister die scheurt en waaruit opnieuw een bloem kan groeien. Ook look is daar een goed voorbeeld van. Bij de knollen is er een gelijkaardig systeem. Een stengelknol zoals de aardappel maakt ogen aan en daaruit ontstaat een nieuwe bloem. Ook als mens kan je voordeel halen uit dit systeem van ongeslachtelijke of vegetatieve voortplanting. Bij de methode "afleggen" bijvoorbeeld leg je een steen op een stuk plant, je bedekt dit met wat aarde en er zal een nieuwe plant uit groeien. Ook "stekken" is een manier. Hierbij neem je een klein stukje van een grote plant en je plant het zelf in wat aarde waardoor er nieuw plantjes komen. Bij deze ongeslachtelijke of vegetatieve voortplanting is het genetisch materiaal identiek aan dat van de moederplant. Het is dus in zekere zin een beetje klonen.   

 

Zijn er nog video's over bloemen?

Wil je meer weten over de voortplanting bij bloemen, check dan zeker en vast ook deze video.


natuurwetenschappen afleggen biologie bloemen bloem stuifmeel geslachtelijke voortplanting uitloper plantentuin Meise ongeslachtelijke vegetatieve bolgewassen knollen stekken


Geef je email adres in en beschrijf je probleem met deze video.
Onze medewerkers contacteren je dan zo snel mogelijk om het probleem te verhelpen!